De eerste afspraak

DTF

Vanaf 1 januari 2006 heeft u geen verwijsbriefje meer nodig voor de fysiotherapeut. Natuurlijk mag u eerst een afspraak maken met uw huisarts, maar dit is niet meer verplicht. Een groot voordeel hiervan is dat u ‘direct’ bij de specialist in beweging terecht kunt. Zodat u ‘direct’ kunt beginnen met werken aan uw herstel. De huisarts blijft een centrale rol spelen in de coördinatie van uw zorg. De fysiotherapeut zal de huisarts blijven informeren, tenzij u aangeeft dat u dat niet wenst.

De screening:

Als u besluit rechtstreeks naar de fysiotherapeut te gaan, wordt er allereerst een screening uitgevoerd. In de screening inventariseert de fysiotherapeut kort het gezondheidsprobleem waarvoor u komt en of u op de juiste plek bent voor dit probleem. Uit ervaring blijkt dat de screening niet langer dan 10 minuten in beslag neemt en hebben wij ervoor gekozen direct een intake en onderzoek erachter aan te plannen. In de intake wordt het gezondheidsprobleem breder in kaart gezet en wordt er daarna een lichamelijk onderzoek gedaan. Dit alles bepaald of uw klachten geschikt zijn voor een fysiotherapeutische behandeling.

Wanneer de fysiotherapeut een ‘niet-pluis’ gevoel heeft zal zij u doorsturen naar uw huisarts en in overleg met u, contact opnemen met de huisarts. Ook wanneer wij aanvullende gegevens over uw gezondheid nodig hebben, zullen wij dit in overleg met u, aanvragen bij uw huisarts of specialist. Indien de fysiotherapeut geen belemmeringen voor behandeling ziet zal het behandelplan worden uitgelegd en worden gestart.

Controleer uw polisvoorwaarden:

Ook al is wettelijk bepaald dat u geen verwijzing meer nodig heeft, zijn er een aantal zorgverzekeraars die in hun polisvoorwaarden hebben bepaald dat u wel een verwijzing nodig heeft om de intake, onderzoek en behandelingen vergoed te krijgen. Voor aandoeningen die op de chronische lijst staan is altijd een verwijzing noodzakelijk.

Tevens zijn er aanvullende verzekeringen waarin fysiotherapie beperkt vergoed wordt. Controleer uw polisvoorwaarden om te zien wat uw zorgverzekeraar vergoedt.

Link; www.defysiotherapeut.com