Oncologiefysiotherapie

 Oncologiefysiotherapie

Behandeling

Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. Het richt zich specifiek op het behandelen van bewegingsproblemen ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de medische behandeling van de kanker. Voorbeelden van problemen zijn pijn, spanningsklachten, stug littekenweefsel, huidveranderingen, stijfheid van gewrichten en spieren, lymfoedeem, spierzwakte, conditieverlies en vermoeidheid.

Deskundigheid

De oncologiefysiotherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut die zich bezighoudt met de fysiotherapeutische behandeling en het coachen van patiënten met kanker. Hiervoor is een twee-jarige post-HBO opleiding gevolgd die kennis, vaardigheden en de competenties biedt die nodig zijn bij de (complexe) problematiek van oncologische patiënten. Om de oncologische patiënt goed te kunnen begeleiden is kennis van de ziekte, de medische behandelingen en de gevolgen daarvan van belang.

Naast de lichamelijke klachten die kunnen optreden tijdens het doormaken van de ziekte kanker spelen ook psychische en sociale factoren een rol. De oncologiefysiotherapeut maakt deze factoren bespreekbaar, biedt een luisterend oor en coacht de mensen op dit vlak.

Wanneer

De oncologiefysiotherapeut kan worden ingezet in alle fasen van de kanker.

In de curatieve fase is alles gericht op het bestrijden van de kanker. De oncologiefysiotherapeut kan in deze fase helpen bij het beperken en bestrijden van conditieverlies en het verlichten van spanningsklachten.

In de herstelfase gaat het om herwinnen van beweeglijkheid, kwaliteit van leven en het herwinnen van controle over de activiteiten van het dagelijks leven.

De palliatieve fase begint op het moment dat genezing niet meer mogelijk is. De kwaliteit van leven en de wens van de patiënt staan in deze fase centraal! De oncologiefysiotherapeut kan helpen om zolang mogelijk een actief leven te leiden.

In de terminale fase wordt het duidelijk dat het levenseinde nadert. In deze fase staat het comfort van de patiënt centraal. De oncologiefysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij het zoeken naar de meest comfortabele houding. Ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid. Pijn kan verminderen door oefeningen of massage.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de praktijk.

Waar

Naast onze locatie hier op de Westhavenkade, bieden de oedeem- en oncologiefysiotherapeuten ook de mogelijkheid om de behandelingen te geven aan huis, in de Westwijk of in de Holy.

Vraag gerust naar de mogelijkheden !