Haptonomie

 Haptonomie

Wat is Haptonomie?

Volgens Frans Veldman,de grondlegger van de haptonomie;

Haptonomie is samengesteld uit twee Griekse woorden,namelijk hapsis en nomos.Hapsis betekent gevoel, gevoelsbeleving, tact. Nomos betekent beschrijving van een aangetroffen wetmatigheid.

Hapto, van het werkwoord haptein betekent ; ik

Haptonomie betekent; ik raak aan,  ik verenig, ik hecht mij aan ik neem ( tactiel) contact op om te helen, genezen, te bevestigen.

Wat doet de Haptonomie?

In onze huidige maatschappij is aanraken of aangeraakt worden niet gewoon.

Aanraken is juist heel belangrijk om je gevoelens te kunnen ontplooien en te uiten.

Haptonomie zorgt ervoor dat je emoties en gevoelens op gaan leven. Door aanraking wordt je bewust van je eigen blokkades en problemen, zodat je ze een plek kunt gaan geven. Door de aanraking op het lichaam, kan het evenwicht in je lichaam herstellen, zodat je je weer thuis kunt gaan voelen in je eigen lichaam.

Wat is fysiotherapie op haptonomische basis ?

Bij fysiotherapie op haptonomische basis gebruikt men zoveel de kennis van de fysiotherapie als van  de haptonomie.

De blokkades die in je lichaam ontstaan, kunnen zich ook uiten in lichamelijke klachten zoals spierspanning, houdingsproblemen, ademhalingsproblemen en beperkingen in de mobiliteit.

Bij  fysiotherapie op haptonomische basis bestaat de behandeling enerzijds uit het ontwikkelen van het gevoel ( leren luisteren naar jezelf ) en anderzijds de behandeling van de fysieke klacht ( indien aanwezig ). Het ondersteunt je bij problemen als overbelasting, stress, burn-out, depressie, minderwaardigheidsgevoel, relatieproblemen, lichamelijke klachten, acceptatie problemen

Men leert te ontspannen, eigen grenzen te voelen en te bepalen , om te gaan met eventuele problemen en het evenwicht in je lichaam te herstellen.

Voor wie is fysiotherapie op haptonomische basis?

De behandeling is voor iedereen die voor behandeling open staat. En als er sprake is van een van bovengenoemde problemen.

Vergoeding

Fysiotherapie  op haptonomische basis wordt vergoed door uw verzekeraar als u verzekerd bent voor fysiotherapie. U heeft hiervoor een aanvullende verzekering nodig. Indien u geen aanvullende verzekering heeft, zijn de kosten voor eigen rekening.

U kunt bij ons terecht met  een verwijzing van uw huisarts , specialist, psycholoog, of zonder verwijzing via Direct Toegankelijke Fysiotherapie ( DTF ).