Oedeemfysiotherapie

 Oedeemfysiotherapie

Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte of spanning. Er kan ook een toename van de omvang van het lichaamsdeel zijn.

Er zijn verschillende soorten oedeem. Een bekend oedeem is het verschijnsel van dikker wordende voeten en enkels na een warme dag. Er kan een kuiltje in worden gedrukt. Na een nacht rust zijn de voeten meestal weer slank.

Lymfoedeem is een vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend, of defect lymfsysteem. Dit kan het gevolg zijn van een operatie waarbij lymfklieren zijn weggenomen of door bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan het defect aangeboren zijn, dan wordt het primair lymfoedeem genoemd.

Hoe kunt u lymfoedeem herkennen ?

Lymfoedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid, het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Daarna zal er ook een toename van de omvang plaatsvinden. Dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn, maar het kan u wel hinderen in uw dagelijkse bezigheden.

Wat te doen bij lymfoedeem?

Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als u denkt dat er bij u lymfoedeem ontstaat, neemt u direct contact op met uw huisarts of specialist. In overleg me uw huisarts of specialist besluit u of er verder onderzoek en/of behandeling gewenst is. Uw oedeemfysiotherapeut behandelt niet alleen het lymfoedeem adequaat, maar is tevens een deskundige op het gebied van bewegen en houding.

Behandelmogelijkheden

 • Behandeling van lymfoedeem kan bestaan uit:
 • Compressietherapie in de vorm van zwachtelen of een therapeutisch elastische kous.
 • Manuele lymfdrainage (speciale massagetechniek);
  • Oefentherapie
  • Ademtherapie
  • Voorlichting
  • Lymftaping

Vergoeding

Alle zorgverzekeraars vergoeden oedeemfysiotherapie. De eerste behandelingen komen ten laste van uw aanvullende verzekering. De vervolgbehandelingen komen ten laste van de basisverzekering. Voor de juiste vergoeding neem contact op met uw zorgverzekeraar.